Gladimat
För några år sedan ville jag läsa till kock; jag ville komma in på Grythyttan eller någon annan trevlig restaurangskola så att jag skulle kunna hålla på med min favoritsysselsättning dagarna i ända.
Det hela började med när jag blev tillsammans med min riktiga första pojkvän. Inte för att alla andra hette Molgan och försvann när pappa frågade vad jag gjorde. - Jag var kanske lite väl ung och naiv i förhållandet när jag höll på med trerätters middag varje fredag efter jobbet i ca 2 månaders tid. Men det var otroligt kul, speciellt när man hela tiden fick beröm för skickligheten och den goda smaken. Det slutade med att jag lagade libanesisk meze en idyllisk fredag åt mig, min förre pojkvän och hela hans kompanjons familj på fem pers. På beställning. Där hade jag stått i tre timmar och kämpat med ugnar, ungar, köttrullning och smårätter och så åts allt upp på tio minuter. Jo, jag var lite väl ung och naiv tror jag.
Jag sökte aldrig till någon restaurangskola eftersom det, precis som det flesta yrken, inte är speciellt glamouröst om man inte lyckas klamra sig upp till typ Aqua Vit. Att i slutändan laga mat i storgrytor under stress, svett, stök, oregelbundna tider och annat smuts, var inget för mig om det var något område jag skulle välja att vara prestigelös på. Men det gick i alla fall så långt att jag skrev ner mitt egengjorda recept på en libanesisk sallad och la ut den på SVT´s hemsida, när de körde matprogrammet "ÄT!" för några år sedan. Samtidigt fick man fylla i sitt favoritköksredskap, bästa ingrediens, maträtt etc. på hemsidan.
Det var då jag skrev ner att jag tyckte om att dricka ett gott gammalt vin till maten. Haha - jo, jag var ju lite yngre då som sagt och förstod faktiskt själv att det inte var mögelvin som jag älskade så mycket, utan snarare lagrad.
På tal om mat, passar på att lägga ut mitt goda recept på libanesisk sallad.
Medelhavssallad
ca 4 pers
1 st isbergssallad
Gul & röd paprika
Halv gurka
Två-tre tomater
1 st rödlök/knippe salladslök
Ev två klyftor vitlök
Två st libabröd som värmts upp i ugn ca 175 grader tills de blir knapriga och fått färg
En del olivolja, salt, pressad citron, hackad mynta på burk
1. Skölj och hacka isbergssallad, paprika i lagom stora bitar, gurkan samt tomat i halvmåne och häll i skål.
2. Skär rödlök i bitar (halvmåne) alt. använd en hel knippe med salladslök som du hackar; både rot och stjälk.
3. Pressa i ev. vitlök med vitlökspress, häll i en del olivolja, salt och mynta efter smak. Rekommenderat är ca tre matskedar olivolja, tre kryddmått salt, halv-hel pressad citron och tre matskedar hackad mynta på burk.
4. Bryt sist libabröd* i ca fem cm bitar och strö över salladen - blanda väl och försiktigt och låt stå i kyl ca tio min innan det äts, för att få kryddorna att "gå in" i salladen.
*Libabröd finns att köpa i större matbutiker som Willys, Lidl, Maxi.
Ha ha ha ha.. du e såå skön!
Puss habibi